Vadeli İşlem Sözleşmesi Nedir? (En Basit Anlatım ile)

Başlatan CryptoCoderr, 24 Şubat 2023, 01:25:14

« önceki - sonraki »

CryptoCoderr

Bir Vadeli İşlem Sözleşmesi , iki taraf arasında önceden belirlenmiş (gelecek) bir tarihte bir varlığı sabit bir fiyattan satmak veya satın almak için yapılan bir anlaşmadır.

Örneğin: İki yatırımcıdan biri Bitcoin'i kararlaştırılan bir fiyata satmayı vaat ederken, diğeri onu satın almayı vaat ediyor. Sözleşmenin vadesi geldiğinde, Bitcoin fiyatı gerçekte nerede olursa olsun her ikisi de sözlerini yerine getirmek zorundadır ortada bir antlaşma var. Gelecekteki fiyat, başlangıçta kararlaştırılan fiyattan yüksekse, satıcı kaybeder ve alıcı kazanır. Fiyat düşerse satıcı kazanır alıcı kaybeder.

Daha basitleştirerek bir örnek verelim x coin 1 ay sonra 15$ olacak diyorum ve başka bir yatırımcıda x coinin aynı tarihte 20$ olacağını düşünüyor, eğer fiyat 20$ olursa ben 15$ dan satmak zorundayım çünkü antlaşma yaptım gerçek değeri 20$ olduğu için 5$ zarar ettim diğer yatırımcı ise 5$ ucuza alarak kar etmiş oldu eğer x coinin 1 ay sonraki fiyatı 10$ olsaydı antlaşma olduğu için ben 15$ dan satacaktım piyasası 10$ olduğu için x coini alan yatırımcı 5$ pahalıya alarak zarar etmiş olacaktı bütün mesele bu.

Vadeli İşlem Sözleşmeleri 2 ye ayrılıyor:
  • Süreli Vadeli İşlem Sözleşmeleri: Antlaşmanın bir bitiş tarihi olur ve bu tarihte işlem gerçekleşmek zorundadır. Yatırımcının biri almak diğeri satmak zorundadır.
  • Süresiz/Sürekli Vadeli İşlem Sözleşmeleri: Antlaşmanın bir bitiş tarihi olmadığı için yatırımcılar yatırım araçlarını ellerinde istediği kadar tutabilirler ancak her sekiz saatte bir "Funding Fee" olarak bilinen Fonlama Maliyeti ile oluşan farkı birbirine ödemek zorundadırlar bu sayede süreli sözleşmelerdeki gibi ödeşmiş olurlar ancak yatırım araçları kendilerinde kalmaya devam eder.
Daha iyisi için sürekli çalışıyoruz ...

Destek Olmak için Tıklayın