KDJ indikatörü nedir? Nasıl kullanılır?

Başlatan CryptoCoderr, 16 Temmuz 2023, 20:22:24

« önceki - sonraki »

CryptoCoderr

KDJ indikatörü nedir? Nasıl kullanılır?

KDJ indikatörü trend yönünü ve gücünü takip edebileceğiniz potansiyel işleme giriş noktalarını tespit edebileceğiniz bir araçtır. Hareket miktarının bar boyuna oranı hesaplamanın ana kaynağı olarak kullanılıyor. KDJ, bir Stokastik gösterge gibi hesaplanır ancak fark Stokastik'in sahip olmadığı bir J çizgisine sahip olmasıdır.

KDJ indikatörü 3 tane çizgiden oluşur K, D ve J
  • K çizgisi fiyat değişimlerinin ortalaması ile oluşturulan ve hızlı hareket eden çizgidir.
  • D çizgisi fiyat değişimlerinin ortalaması ve K verisini kullanarak oluşturulan K çizgisine göre daha yavaş hareket eden bir çizgidir.
  • J çizgisi ise K ve D çizgilerini oluşturan veriler kullanılarak hesaplanır ve diğer çizgilere göre daha hızlı hareket eder.

Önemli: K ve D çizgileri 0 ile 100 aralığında değer alabilirken J çizgisi bu rakamları geçebilir.

RSI indikatöründe olduğu gibi KDJ indikatöründe de Aşırı Alım ve Satım bölgeleri bulunmaktadır ancak kullanılan rakamlar farklıdır.
  • KDJ 80 üzerinde ise fiyat Aşırı Alım (OverBought) bölgesindedir
  • KDJ 20 altında ise fiyat Aşırı Satım (OverSell) bölgesindedir.

Nasıl Kullanılır?
J çizgisi (mavi) diğer çizgileri aşağıdan kestiğinde Alış Sinyali, yukarıdan kestiğinde Satış Sinyali oluşturur ancak dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntı Aşırı Alım ve Satım bölgesinde olmamaktır renkli bölgelere girdiğimizde fiyatın fake atarak devam etme eğilimi vardır bu bölgelerde uyumsuzluk oluşmasını yada 80 ve 20 aralığında kesişmesini beklemek doğru olacaktır. En iyi sonuçlar için KDJ, Ortalama Yön İndeksi (ADX) ve Ortalama Gerçek Aralık (ATR) gibi diğer göstergelerle birleştirilebilir.

Tradingview de orjinal KDJ indikatörünü bulamadım üzerinde oynanmışlar vardı bende kendim yaptım aşağıda paylaşıyorum pine script olarak hesabınıza kaydedebilirsiniz.
// This source code is subject to the terms of the Mozilla Public License 2.0 at https://mozilla.org/MPL/2.0/
// © alperzengin22

//@version=5
indicator("KDJ Indicator")
period = input.int(9, title="Period(dK)", minval=1)
signal = input.int(3, title="Period(dD)", minval=1)
smoothing = input.int(1, title="Smoothing", minval=1)
var float pK = na
var float pD = na

RSV = ta.stoch(close, high, low, period)
pK := nz(pK[1],50)*(signal-1)/signal + RSV/signal
pD := nz(pD[1],50)*(signal-1)/signal + pK/signal
pJ = 3 * pK-2 * pD
pK := ta.sma(pK,smoothing)
pD := ta.sma(pD,smoothing)
pJ := ta.sma(pJ,smoothing)

plot(pJ, color=color.blue, linewidth = 1, title = "pJ")
plot(pK, color=color.orange, linewidth = 1, title = "pK")
plot(pD, color=color.purple, linewidth = 1, title = "pD")
OverBought = hline(80, color=color.red, linewidth = 2, title = "OverBought", display=display.none)
OverSell = hline(20, color=color.green, linewidth = 2, title = "OverSell", display=display.none)
Max = hline(150, color=color.red, linewidth = 2, title = "Max", display=display.none)
Min = hline(-50, color=color.green, linewidth = 2, title = "Min", display=display.none)
fill(OverBought,Max,color=color.new(color.red,transp = 80))
fill(OverSell,Min,color=color.new(color.green,transp = 80))
Daha iyisi için sürekli çalışıyoruz ...

Destek Olmak için Tıklayın