MACD indikatörü nedir? Nasıl kullanılır?

Başlatan CryptoCoderr, 02 Ağustos 2023, 13:41:20

« önceki - sonraki »

CryptoCoderr

MACD indikatörü nedir? Nasıl kullanılır?

MACD, Moving Average Convergence/Divergence'ın kısaltmasıdır. MACD, iki farklı hareketli ortalamanın farkının çizilmesiyle elde edilir. Bu hareketli ortalamalar, genellikle 12 ve 26 periyotluk basit hareketli ortalamalar (SMA) olarak kullanılır.

MACD göstergesi, iki çizgiden oluşur: MACD çizgisi ve sinyal çizgisi. MACD çizgisi, 12 ve 26 periyotluk SMA arasındaki farkı gösterir. Sinyal çizgisi, genellikle 9 periyotluk bir SMA olarak ayarlanan MACD çizgisinin 9 periyotluk bir gecikmesidir.

• MACD göstergesi, bir finansal varlık fiyatındaki eğilimin yönünü belirlemek için kullanılabilir. MACD çizgisi, sinyal çizgisinin üzerindeyse, piyasa yükseliş eğilimindedir. MACD çizgisi, sinyal çizgisinin altındaysa, piyasa düşüş eğilimindedir. MACD çizgisi, sinyal çizgisiyle kesişiyorsa, trendin yön değiştirmesinin bir işareti olabilir.
  • MACD histogramı, MACD çizgisi ile sinyal çizgisi arasındaki farkın çizilmesiyle elde edilir. MACD histogramı, pozitifse piyasanın yükseliş eğiliminde olduğunu, negatifse piyasanın düşüş eğiliminde olduğunu gösterir.

Kaynak Kodu:
//@version=5
indicator(title="Moving Average Convergence Divergence", shorttitle="MACD", timeframe="", timeframe_gaps=true)
// Getting inputs
fast_length = input(title="Fast Length", defval=12)
slow_length = input(title="Slow Length", defval=26)
src = input(title="Source", defval=close)
signal_length = input.int(title="Signal Smoothing",  minval = 1, maxval = 50, defval = 9)
sma_source = input.string(title="Oscillator MA Type",  defval="EMA", options=["SMA", "EMA"])
sma_signal = input.string(title="Signal Line MA Type", defval="EMA", options=["SMA", "EMA"])
// Plot colors
col_macd = input(#2962FF, "MACD Line  ", group="Color Settings", inline="MACD")
col_signal = input(#FF6D00, "Signal Line  ", group="Color Settings", inline="Signal")
col_grow_above = input(#26A69A, "Above   Grow", group="Histogram", inline="Above")
col_fall_above = input(#B2DFDB, "Fall", group="Histogram", inline="Above")
col_grow_below = input(#FFCDD2, "Below Grow", group="Histogram", inline="Below")
col_fall_below = input(#FF5252, "Fall", group="Histogram", inline="Below")
// Calculating
fast_ma = sma_source == "SMA" ? ta.sma(src, fast_length) : ta.ema(src, fast_length)
slow_ma = sma_source == "SMA" ? ta.sma(src, slow_length) : ta.ema(src, slow_length)
macd = fast_ma - slow_ma
signal = sma_signal == "SMA" ? ta.sma(macd, signal_length) : ta.ema(macd, signal_length)
hist = macd - signal
hline(0, "Zero Line", color=color.new(#787B86, 50))
plot(hist, title="Histogram", style=plot.style_columns, color=(hist>=0 ? (hist[1] < hist ? col_grow_above : col_fall_above) : (hist[1] < hist ? col_grow_below : col_fall_below)))
plot(macd, title="MACD", color=col_macd)
plot(signal, title="Signal", color=col_signal)

Sonuç olarak: MACD göstergesinin trend takibi için faydalı olduğunu düşünüyorum sıfırın üzerinde isek yükseliş trendindeyiz sıfırın altındaysak düşüş trendindeyiz. Örneğin sıfırın üzerindeyiz ancak MACD çizgisi aşağıya düşüyor bu durumda yükseliş trendinde düzeltme yaptığımızı söyleyebiliriz sıfırın altına indiğimizde ise düşüş trendinin artık onaylandığını düşmeye başladığımızı söyleyebiliriz. Ancak gecikmeli sinyaller oluşturduğu için çok volatil olan zamanlarda piyasanın hızına yetişemiyor ve hatalı sinyaller üretiliyor sinyal yerleri güzel görünse bile gecikmeli sinyal ürettiği için kar bırakmıyor.

Benim beğendiğim bir MACD strateji var tabiki trend değişimlerinde işleme giriyoruz MACD çizgisinin SİNYAL çizgisini kesmesi ile işlemden çıkıyoruz. Aşağıdaki resimde bir örnek gösterdim. MACD çizgisi sıfırın üzerine çıktığında histogram koyu yeşil ise yükseliş trendi başladı diyerek Long işlem açıyoruz MACD çizgisi SİNYAL çizgisini yukarıdan kestiğinde ise işlemden çıkıyoruz düzeltmede içerde beklemiyoruz çünkü geç sinyal verdiği için trend değişimi onaylanana kadar kar diye bişey kalmıyor.

Aynı şekilde bir tane de Short işlem örneği verelim MACD çizgisi sıfırın altına düştüğünde histogram da koyu kırmızı ise Short işlemi açıyoruz MACD çizgisi SİNYAL çizgisini aşağıdan kestiğinde Short işlemi sonlandırıyoruz.

Daha iyisi için sürekli çalışıyoruz ...

Destek Olmak için Tıklayın

SeddarCrypto

guvenc

ELİNE SAĞLIK HOCAM BİLDİKLERİMİZİ PEKİŞTİRDİK SAYENİZDE . BEN EC COK TARAMADA KULLANIYORUM HOCAM .

CryptoCoderr

Alıntı yapılan: guvenc - 07 Ağustos 2023, 23:44:01BEN EC COK TARAMADA KULLANIYORUM HOCAM .

Trende girmiş ürünleri bulup orta uzun vade için araştırma yaparken mi kullanıyorsun yani amaç aradığın trend te olan ürünleri bulmak mı?
Daha iyisi için sürekli çalışıyoruz ...

Destek Olmak için Tıklayın